Ajuda Web

1. Tipus de cerques


- PER TEMA:

Permet trobar imatges que il·lustren una temàtica. El motor de cerca permet trobar aquelles imatges que, en la seva fitxa documental, continguin la paraula o paraules clau i que, analitzades per un sistema de ponderació que té en compte els peus, els descriptors, l'arbre de coneixement i la toponímia; pretén proporcionar les imatges més adients.

Aquest tipus de cerca ens trobarà totes les imatges que d'alguna manera contenen en el seu peu la paraula o paraules clau.

Exemple de cerca: "Àfrica": apareixeran totes les imatges d'Àfrica, d'objectes africans i, en definitiva, totes aquelles que puguin estar relacionades amb el món africà.

Aquest tipus de cerca ens presenta en primer lloc les fotografies que compleixen tots els requisits introduïts, deixant per al final les que solament inclouen algun dels termes.

Exemple de cerca: "Barcelona plaça": apareixeran totes les imatges de Barcelona i de places, però les primeres que mostrarà seran les de places de Barcelona.


- NAVEGACIÓ PER TEXT:

Permet cercar a través de paraules clau i a través de la toponímia que s'ha assignat a les imatges. La paraula sol·licitada apareix a la pantalla amb les diferents accepcions (segons la Gran Enciclopèdia Catalana) i altres paraules relacionades a través de l'arbre de coneixement, per tal de fer una cerca més ajustada.

Aquesta cerca permet trobar el tema concret, de forma directe:

Exemple de cerca: "Mèxic": apareixen diverses entrades, entre les quals ens pot interessar Mèxic-estat o Mèxic-capital.


- PER REFERÈNCIA:

Permet cercar les imatges de les quals coneixem, prèviament, el número de referència. Cal escriure els números de referència seguits, separats per un espai en blanc. Es poden demanar fins a un màxim de 300. En el cas que es tinguin llistes de referències en processadors de textos, o bé, fulls de càlcul, es poden copiar del document original i enganxar a la pantalla de cerques.

2 - Com fer una comanda?

Important: CAL QUE ENS FACILITEU EL CORREU-E A L'APARTAT DE "COMENTARIS" O BÉ, ESCRIURE'NS UN MAIL fototeca@grec.cat PER TAL DE CONFIRMAR LA VOSTRA COMANDA.

Hi ha dues maneres de dur a terme el procés de comanda:

...................................... VEURE 2.1 i 2.2 ........................................

 

2.1 - Cercar i després fer el rodet:

Buscar la imatge/s a través de les diferents opcions de cerca
- Per tema
- Navegació per text
- Per referència

Si ens interessa guardar totes le imatges aparegudes a la pantalla cal prémer l'opció:

Afegir la pantalla actual al rodet

Si no és així i simplement volem fer una selecció d'imatges clicarem sobre el rodet que ens apareix a sota de la imatge.

En tots dos casos anirem a la pantalla d'enregistrament de dades.
Si ja som usuaris només posarem el nom d'usuari i el pasword. Però si no som usuaris caldrà enregistrar-nos com a tals (només ho farem una vegada, a partir d'aquell moment ja podrem utilitzar el nostre nom d'usuari i pasword).

Un cop fet aquest procediment clicarem a Enviar.

A la següent pantalla tenim l'opció de veure els nostres rodets ja fets (arxiu de carpetes) per si necessitem reutilitzar-les novament.

Però si el que volem és demanar la nostra imatge/s, caldrà que emplenem l'apartat de Rodet Nou (Nom rodet: NO POT SUPERAR ELS DOTZE CARÀCTERS/descripció) + Crear.

En la següent pantalla, si volem confirmar la comanda cal que cliquem a Comanda.

En la pàgina final caldrà aportar les dades necessàries per a justificar la demanda d'imatges: "Obra per a la qual es demanen fotos"

A l'apartat de Comentari és important que ens faciliteu totes les dades de contacte, especialment (correu-e i/o telèfon).

I, finalment, prémer l'opció Enviar

 

2.2 - Començar prement l'opció de Rodet

A la pàgina inicial seleccionem l'opció Rodet.

Anirem a la pantalla d'enregistrament de dades.

Si ja som usuaris només posarem el nom d'usuari i el pasword. Però si no som usuaris caldrà enregistrar-nos com a tals (només ho farem una vegada) a partir d'aquell moment ja podrem utilitzar el nostre nom d'usuari i pasword.
Un cop fet aquest procediment clicarem a Enviar.

Caldrà que emplenem l'apartat Rodet Nou (Nom rodet: NO POT SUPERAR ELS DOTZE CARÀCTERS /descripció) + Crear.

Buscarem la imatge/s a través de les diferents opcions de cerca
- Per tema
- Navegació per text
- Per referència

Si ens interessa guardar totes les imatges aparegudes a la pantalla cliquem l'opció: Afegir la pantalla actual al rodet.

Si no és així i el que volem és fer una selecció d'imatges, clicarem sobre el rodet que ens apareix a la part inferior de la imatge.

En la següent pantalla, si volem confirmar la comanda cal que cliquem a Comanda.

En la pàgina final caldrà aportar les dades necessàries per a justificar la sol·licitut d'imatges: "Obra per a la qual es demanen les fotos".

A l'apartat Comentari és important que ens faciliteu totes les dades de contacte, especialment (correu-e i/o telèfon).

I, finalment, prémer l'opció Enviar.

Com m'arribaran les imatges encarregades?

- Ens podeu demanar arxius digitals i els rebreu per correu-e.
- En funció del tamany de l'arxiu digital les rebreu per correu-e: fototeca@grec.cat
- Si la quantitat o el tamany de l'arxiu/s sol·licitat és gran o té d'altres característiques, ho rebreu mitjançant missatgeria.

 

Quines són les característiques de les imatges digitals que envieu sota comanda?

Els arxius digitals que us facilitem són a 300 dpi de resolució, que és la resolució òptima per a la impressió sobre paper. Els colors són RGB, adequats per a la visualització sobre pantalla. La mida de la imatge correspon a un DIN-A5. Finalment, lliurem la imatge comprimida en JPEG. Així, si s'ha d'imprimir la imatge, caldrà convertir-la a CMYK. Si heu de treballar en la imatge us recomanem que la comprimiu en TIFF. En el cas que hàgiu d'utilitzar les imatges a Internet, o bé, que tingueu uns requeriments diferents als que us hem comentat, ens adaptarem a les vostres necessitats.

FOTOTECA.CAT. ©Enciclopèdia Catalana, SA. 1999/2011. Josep Pla, 95 - 08019 Barcelona. Tel. 93 505 75 46. Fax 93 318 85 54. fototeca@grec.cat